Grønne Stemmer – en portrætserie om film- og tv-arbejdere som gør en ekstra indsats for miljø, natur og klima på produktionerne.
Dato for aktivitet:
I løbet af efteråret vil vi udgive en række portrætter af personer i film- og tv-branchen som arbejder aktivt med den grønne omstilling. De forskellige portrætter skal gerne være med til at inspirere alle jer andre i branchen til at komme i gang, at tage endnu et skridt i en grønnere retning, at starte en givende og lærerig diskussion eller noget helt fjerde.

Den grønne omstilling, bæredygtighed, miljø- og klimavenlighed skal tænkes ind i alle brancher, og film- og tv-branchen er ingen undtagelse. Vi er altid mange mennesker til at producere indhold, det er ofte noget, der bygges op fra ingenting til noget, der skal forestille noget eksisterende, mange mennesker skal transportere sig, mange skal have forplejning, skuespillere og medvirkende skal have kostumer på og der optages ofte på mange locations. Når optagelserne er færdige, skal det hele ryddes op igen og formentlig ikke bruges mere, derfor bliver meget smidt ud. Det er netop denne tankegang der skal ændres, vi skal tænke cirkulære processer ind i langt højere grad, helt fra starten.

Måske kan ugens grønne stemme inspirere dig til det, eller til andre grønne, bæredygtige, miljø- og klimavenlige tiltag.

 

DENNE UGES GRØNNE STEMME ER: SASCHA VALBJØRN

 

Biografi

Navn: Sascha Valbjørn 

Funktion: Kostume Designer 

Tid i branchen: 13 år 

Seneste job/produktion: Generationer, DR Drama 

 

Hvad driver dig i forhold til at komme i gang med det grønne arbejde med filmproduktioner?

Vores fremtid. Jeg har ikke lyst til at bidrage til ødelæggelsen af vores planet. Da jeg i sin tid startede, blev jeg hurtig meget bevidst om hvor dårlig branchen var for miljøet med alle de plastikløsninger, engangsting og beslutninger i sidste øjeblik der resulterer i mere engangsforbrug. Jeg havde svært ved at se mig selv i øjnene hvis jeg skulle fortsætte på den måde jeg blev oplært. Jeg måtte implementere nogle nye løsninger, om det så kostede mig for at kunne fortsætte arbejdet som kostumier. 

Hvad har, for dig, været det sværeste/den største barriere i forhold til det grønne arbejde med filmproduktioner?

Det sværeste har nok været tid. For at kunne arbejde grønnere har vi brug for mere tid til at kunne implementere løsninger, der ikke koster miljøet. Det siger fx sig selv at gå i H&M og købe skjorter i alle farver, så vi har muligheder på optagelsesdagen, ikke er holdbart hverken miljømæssigt eller økonomisk. Men det har tit været løsningen fordi der ikke har været tid nok til at forberede. 
Efter verden er blevet mere miljøbevidst og efter corona, hvor det ikke var muligt at handle som man plejede, er det blevet nemmere at komme igennem med fx genbrugs ideer, men vi har stadig lang vej igen. 

Hvad synes du der skal til, for at vi kommer tættere på mål med den grønne omstilling? 

Der er brug for en større forståelse og generel viden om hvad hver afdeling laver og kræver fra “de øverste”. Der skal omstruktureres og gives mere tid. Den struktur vi har pt. fungerer ikke. Strukturen går an som den har gjort i årevis, men med en del dobbeltarbejde, unødig brug af ressourcer og stress. Det er hverken godt for miljøet, det økonomiske eller filmarbejderen. 

Hvad har du opnået med det grønne arbejde på en filmproduktion, som du er mest stolt af?

At kunne reducere mit aftryk på miljøet. At kunne stå inde for mit arbejde både på det kreative men også det miljømæssige. Hvilken verden vil vi gerne give videre til vores børn og børnebørn? 

Hvad er dit bedste råd til at blive en grønnere film-/tv-arbejder?

Sænk farten, overvej, tag kampen op og sig fra - for en bedre fremtid!

Sascha Valbjørn, Kostume Designer